torsdag 31 maj 2012

Färgfyrverkeri!

Den här färgsymfonin är från min baksida av trädgården. Min sk "Secret Garden", jag har inte visat den för så många ännu... Trädet är en Robinia 'Frisia' som jag planterade förra året. Bilden är också från 2011 och nu ser man hur det växt på ett år. Trädet har precis slagit ut nu och jag tror inte det blir lika mycket blad i år, tyvärr. Det kanske var den sena frosten som än en gång satte käppar i hjulet. Men man blir glad av alla färger, eller hur?

tisdag 29 maj 2012

Konsten att handla och uppleva i lugn och ro!

I helgen hade jag ett jättetrevligt besök av fyra inredningsintresserade tjejer från västra sidan av Skåne. Efter att ha gått runt i butiken och hittat lite smått och gott, avslutade de besöket med en fika/matsäckspaus i vår trädgård. De hade det hur mysigt som helst och hade det skönt i grönskan akompanjerade av fågelkvitter. Det är livskvalitet när det är som bäst! Kanske något för dig????

Du vet väl att du kan ta med dig eget fika/matsäck och sitta i våra trädgårdsmöbler eller på en filt i skuggan av stora träd. Regnar det finns lusthuset att tillgå. Jag har dynor och dukar som jag lånar ut.. Så välkomna att få en helhetsupplevelse här hos oss..

söndag 27 maj 2012

Härliga Danmark!

I förrgår var jag för första gången på livsstilsmässa på Ledreborgs slott utanför Roskilde i Danmark. Vädret var fantastiskt och miljön, en slottspark, var det bästa man kan önska sig! Jag brukar varje år åka till Mit hjem e mit slot inne i Köpenhamn och hämta inspiration och livsglädje. För det gör jag på dessa mässor. Danskarna är så duktiga på att skylta, blanda nytt och gammalt och sen alla dessa vackra blommor som de pyntar upp med! 
Här kommer ett litet axplock på hur det såg ut. 

Blommor i låånga banor. Här kan man verkligen frossa..

Utanför slottet hade man gjort olika dekorationer av pil. Det var väldigt effektfullt mot byggnaderna och man förundras över allt jobb som lagts ner med alla pilskulpturer!

Det här är bara en del av utsmyckningen. Som ni ser kunde man också sitta här och ta en fika!

Nästan varje utställare sålde rosor! I denna montern fanns otroligt vackra och stora rosor. Vilken doft!

Vackra kombinationer fanns det gott om! Jag som gillar den franska chabby-stilen gick omkring och njöt för fullt. Det är bara synd att plånboken ställer sig i vägen för här fanns verkligen massor att inhandla, tro mig!

Kombinationen blommor och möbler, inredning mm är verkligen snyggt! Många av blomstren gick i romantiska pasteller, mums!
 
Den här montern var en av de vackraste! Tyvärr syns det inte i detta ljuset. Runt taket på tältet slingrade blommande passionsblommor, uppstammade blåregn ramade in. Det var hur tjusigt som helst. För mig är sådana här utställningar en lisa för själen. Varför finns inte detta i Sverige?

onsdag 23 maj 2012

Naturens under!

Jag var tvungen att stanna bilen idag och ta denna bild utanför Simrishamn. De e fantastiskt hur de gula fälten lyser upp tillsammans med den blå himlen. Som ett lapptäcke är landskapet vid denna tid. Superhärligt! Heja försommaren!

måndag 21 maj 2012

Tack alla för en lyckad växtloppis!

Efter en intensiv men rolig helg sprider sig ett visst lugn över Byagården igen. Jag vill tacka alla trevliga utställare som kom och sålde växter denna fantastiskt vackra dag! Det var ett otroligt brett utbud, allt ifrån vackra trädgårdsböcker till lavendelpåsar och trädgårds-tillbehör till många fina växter som fick nya ägare... Tack alla som kom och gjorde fynd trots att solen för första gången denna vår värmde våra frusna själar..

Vi har nu spikat fasta datum för detta evenemang, så att alla som vill sälja eller köpa har lättare att komma ihåg när det är dags. Vi kommer att ha vårloppisen söndagen Kristi himmelfärds-helgen. Höstloppisen har vi i samband med äppelmarknaden i Kivik och här gäller också söndagen som en fast dag.

Vi hoppas att arrangemanget växer och fler försäljare hittar hit. Som ni ser är det gott om plats på gräset! Man behöver inte vara proffs för att komma och sälja eller för den delen, köpa.. Ett litet axplock vad som jag såg såldes på borden var: gullvivor, förgätmigej, tomatplantor, pelargoner, jätteverbena, kobrakallor, primulor, snygga gräs och mycket mycket mer!

torsdag 17 maj 2012

Växtloppis i butiken på söndag!

Välkomna till årets första växtloppis här på Byagården i Ö Ingelstad!
Alla är välkomna att delta, såväl odlingsproffs som amatörer.
Ta med dig av ditt överskott, byt eller sälj plantor. Du som
gillar växter, kom hit och botanisera bland vanliga och ovanliga
plantor! Vill du sälja andra trädgårdsrelaterade saker går det jättebra!
Ta med eget bord, stol och fika, platsen ordnar vi! Det går bra att
komma fr kl 10.00 och ställa i ordning! Kontakta oss för mer info.
Det kostar ingenting att vara med, det viktigaste är att det blir
trevliga dagar och att vi kan samlas runt vårt gemensamma intresse!
















Bilden ovan är tagen från förra höstens växtloppis.

Vårens färgpalett..

Det är inte bara hösten som har vackra färger.... Jag tror inte jag tagit kort från denna vinkel förut. Nu händer det mycket i trädgården! För varje dag som går hittar man något nytt som slagit ut och nya kombinationer som man glömt.. Förutom div påskliljor är misplarnas blommor dominerande. I bakgrunden skymtar en rödbladig hassel, pioner och en limefärgad fläder.. Kan man stoppa tiden nu ett slag??

tisdag 15 maj 2012

Romantiken blommar...

De är såå vackra de där äpplena när de blommar!!! Såhär i början när de har lite rosa i sig är de för söta! Tänk er en brudbukett med dessa.... mums!

Den här lilla gynnaren (även om den var jättestor) får gärna hjälpa till så det blir många äpplen....

måndag 14 maj 2012

Soluppgång i arla morgonstund...

Imorse var jag uppe med tuppen och fick uppleva denna himmel! Det var sanslöst vackert och det är inte många dagar som i alla fall jag får vara med om detta.... Så därför delar jag med mig bilden till er därute och samtidigt  önskar jag er en fin vecka!

lördag 12 maj 2012

Kökslandets uppgång och fall... del 1

När vi flyttade hit till gården fanns det ett hönshus med tillhörande hönsgård. Som ni ser växte det otroligt frodigt här inne. Fullt av kirskål och brännässlor plus mycket mer. Vi beslöt att göra ett köksland av hela biten, ca 100 m2.

Vi tog hit en minigrävare som hjälpte oss med att ta bort allt ogräs och sly. Kvar blev ett stackars fläderträd.

Vi körde efteråt med en jordfräs och fick upp det sista av gamla rötter och annat skrufs. Nu började planeringen! Min man byggde fina sängar av trä till mig och kökslandet började ta form så smått....

Dags att vattna upp inför sådden.

Här hade jag sått i sängarna, men eftersom vi var nyinflyttade på Österlen kom det en massa besök så kökslandet fick klara sig själv ett tag.... Vi hade vid detta laget inte hunnit göra några gångar, vilket visade sig vara förödande. Tilläggas bör att jag inte kunde så speciellt mycket om vare sig uteväxter eller odling då, jag kom ju från en liten radhustomt utanför Sthlm...

Men skam den som ger sig! Efter nya tag röjde vi upp i gångarna och började lägga plattor. Det växte och frodades i sängarna...

Under fläderträdet gjorde jag en sittplats för fika och vila...

Nu började det att spira på allvar i landet! Jag har aldrig nånsin sett sådana luktärtor som jag hade dessa första år! Jorden full av hönsskit och massor av näring!

Året efter byggde vi ett växthus av lärkträ i kanten av kökslandet. Min lycka var gjord! Landet fortsatte att spira och sommarblommorna gav många fina buketter....

Här är mer bilder på hur fint det en gång var....


I början där gjorde jag även ett pilstaket som inramade kökslandet mot grannarna och allmänningen. Ja, allt var frid och fröjd ända tills jag började min trädgårdsingenjörsutbildning på Alnarp 2006. När vi slutade terminen i början av juni hade mitt köksland redan levt sitt eget liv ett tag. Naturen började ta över. Jag hade att välja på att lägga allt mitt krut här eller försöka hålla liv i rabatterna runt om i trädgården. Jag valde det senare och kökslandet blev mer och mer eftersatt, tyvärr... Jag insåg också att jag inte skulle ha tid med att så fröer som skulle skolas om och planteras ut, så de projekten blev minimala, några luktärtor och lite sallad var väl vad jag mäktade med... Tilläggas bör är att jag har en stor trädgård på totalt 6 500 m2 att ensam hålla reda på. Att jag sen blev mer och mer växtnörd gjorde inte saken bättre heller. Så mitt kära köksland fick falla i linda... 

Nu när skolarbetet är slutfört och jag är utbildad trädgårdsingenjör, vore det ju synd och skam om jag inte har ett köksland att "stoltsera" med, så jag har nu börjat mitt arbete att ta över kommandot från naturen igen..

Först och främst skulle det förbenade pilstaketet bort!!! Det uppförde sig inte alls som jag ville och var ett elände att bara hålla på och klippa hela tiden. Inte blev det snyggt heller. När jag var på Wij trädgårdar i Ockelbo såg jag att de hade ett jättesnyggt staket som ramade in elevträdgårdarna. Jag forskade lite i det och fick veta att det är kastanjestaket som man kan köpa på rulle. Det kommer från Frankrike och för varje kastanj man fäller, planteras det ett nytt träd. Kastanjen håller lika bra som lärk o dyl träsorter och får en vacker grånad färg efter bara en kort tid. Jag har nu satt ett staket istället för pilen och jag är jättenöjd med resultatet, helt underhållsfritt!!! Jag tar hem kastanjestaket till hugade spekulanter och de finns i olika höjder: 100, 125, 150 och 175 cm. Som ni ser är mitt köksland ett minne blott.... Men, jag är av naturen envis, så jag ska ha en pallkrageodling här.... När som helst.... Jag säger: fortsättning följer....

torsdag 10 maj 2012

Vackra dörrar!

Jag har precis packat upp dessa vackra dörrar i fransk lantstil till trädgårdsbutiken. De är nytillverkade men är skickligt gjorda i den rätta "shabby chic"-stilen. Det kommer nog att svida om just dessa dörrar får lämna mitt lusthus... Jag älskar dem, gör du??? Ha en fin dag!

tisdag 8 maj 2012

Magnolian Susan blommar...

Innan jag visste så mycket om magnolior köpte jag en "flickmagnolia" med namnet 'Susan'. Jag grävde ner den i dålig jord framför stallet. Den fick inte en gnutta torv och jag har nog inte förbättrat jorden nämnvärt heller just där. Men den blommar varje år med en väldig frenesi. På sommaren kan det även komma ett mindre gäng blommor till. Det är synd att syrenen som har gröna blad som står intill inte blommar för de klasarna är mörklila. En annars väldigt snygg kombo. Jag har lila tulpaner nedanför, men jag ska nog fylla på med lila/svarta nästa år om minnet är kvar till hösten. Jag antecknar....

lördag 5 maj 2012

För växtnörden, Violen 'Freckles' till salu...

För den som är växtintresserad finns nu några små krukor av den ovanliga violen 'Freckles' att köpa i trädgårdsbutiken.

Tulpaner och dess färger i verkligheten..

Den här tulpanen heter 'Sweet Love' och den har jag direktimporterat från Holland och sålde i trädgårdsbutiken i höstas. På bilder när man googlade på den såg den inte mycket ut för världen. Blaskiga färger och lite intetsägande. Den sålde inte heller så bra, så jag fick en del över och planterade ut själv. Döm om min förvåning när jag ser hur vacker den blev! Den har dessutom flera blommor på stjälkarna så det blir fylliga grupper. Där kan man snacka om att bilder ljuger!!! Jag ska ta hem den i år igen men visa mina egna bilder på den så den får rättvisa färger. 


Det är många som inte slagit ut än så därför kan man inte se hur fylligt det blir. Tulpanen är  också stadig och kraftig med tanke på blåsten här på Österlen..

onsdag 2 maj 2012

Trädgårdsbesök på magisk plats!

I veckan var jag med min lokala trädgårdsförening på studiebesök hos Ullspinneriet i Tommarp. Det är en väldigt fascinerande plats på många sätt. Dels är hela ullspinneriet intakt och har sin egen historia och dels har trädgården byggts upp genom många års slit av handkraft, till den speciella utformning den har idag. Mannen som byggt upp trädgården var mycket förtjust i sten och har byggt alla murar och dylikt genom åren. På bilden ovan kan man se hur han stoppat in små runda stenar i de gjutna betongstenarna och de återkommer på många ställen. Små sk "grottstenar" ligger utströdda i stenpartirabatten. Tyvärr var vi några dagar tidiga så tulpanerna hade inte hunnit slå ut. 
Tommarpsån rinner förbi gården och man har för hand grävt ut den och gjort små dammar och vattenfall i trädgården. Många stora träd planterades här. Bl a  katsuror, röd hassel, pilar förstås och en hel del barrväxter. 
Många terrasseringar har det blivit och från olika håll rinner bäcken. Längre upp finns stora uppdämningar och där är ljudet öronbedövande. 
Lägg märke till de vita runda stenarna som kantar längs bäcken. Det är skiffer som man hittat i bäcken som slipats av vattnet. Den här trädgården kan man besöka på egen hand under hela året. Idag sköts den av barn och barnbarn som lägger ner mycken tid och möda att hålla den i schack. Ett fantastiskt arbete! Jag kan verkligen rekommendera den, kanske i sällskap med en fikakorg! På hösten doftar nästan hela parken "kaka" av alla katsuror. Vi hoppas verkligen att denna plats kommer att vara tillgänglig under lång tid!