tisdag 24 juli 2012

Pelargoner i långa banor...

För någon vecka sedan var jag i Torsåker och passade på att besöka Bergabacken, pelargonmuséum och butik i samma by. Jag har aldrig varit där förr och jag önskade att jag inte hade behövt ha så bråttom (känga till min syster).. Vilka fantastiska pelargoner det fanns!! Man blir helt betagen! Här kommer lite bilder så förstår ni att ni måste besöka denna oas för oss pelargonälskare! Det fanns också ett mysigt café och säkert mer att se, men både tid och ösregn hindrade oss från att utforska stället ordentligt. En annan gång, ska jag både fika och gå och botanisera länge. Jag behöver väl inte säga att jag släpade hem några sticklingar på tåget... Det var helt omöjligt att låta bli! 

Ett litet urval med olika sorter. Lägg märke till vildpelargonen högst upp på hyllan, den var mäktig! (Jag har köpt en sådan i Danmark som jag nog ska placera högt upp i växthuset, ser jag). 

Alla visningsexemplar var av kollosalformat och jag vet inte vad de gick på, men blommade de gjorde de!!

Mera smaskens och i mina favoritfärger, rosa och lila. Växthuset som de stod i hade högt till tak med snurrande fläktar och det bidrog till en bra luftväxling. Det gör nog att pelargonerna håller sig friskare och att risken för bladmögel minskar. Jag kan också säga att jag såg inte ett enda skadat blad eller vissen blomma. Inte heller skräp av blommor på golvet, suck! 

Den här färgkombinationen var helt fantastisk! Blommorna var stora, mycket större än en 5-krona. Tyvärr fanns det ingen stickling av denna just nu...

Sista bilden blir på en väldigt spectakulär sort som heter P. schizopetalum. Visst är den läcker! Inga sticklingar här heller!!! Bergabackens pelargoner är ett smultronställe som ligger ca 2-3 mil från Sandviken, ca 5-6 mil från Falun och ca 1 mil från Hofors. Åk dit om ni har vägarna förbi! 

Äntligen kommer lite värme till oss här på Österlen! Ha det gott!

4 kommentarer:

 1. Tror jag tar en promenad dit! Eller en cykeltur, smultronstället ligger 1,5 km härifrån. (Hon har nu öppet ons, to, lö, söndag)
  Vill någon se mer "trädgård", kan man komma till hit till mig!
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Så mycket vackert du visar! Synd att vi inte fick veta hemligheten med blomprakten! ;-)

  SvaraRadera
 3. Finns det växtdoping? I så fall har dessa knarkat på rejält. Sinnesjukt fina pelargoner! Vilken spännande art den sista. Har aldrig sett en liknande. Tack för titten Carina med C.

  SvaraRadera
 4. Ja, visst är det konstigt att de kan växa så här? Anette, du kanske kan fråga vad hon dopar med när du besöker henne...

  Karina, kul att du hittat hit!! Blir de nån tur på Österlen i år?

  Kram till er alla som kommenterar, jag blir så glad!!!

  SvaraRadera