fredag 16 augusti 2013

Kan man hålla fast sommaren???

Åh, vad denna sommar har gått fort! Men, jag tror jag alltid tycker det, oavsett om den varit bra eller inte... Kanske beror det på att jag ju jobbar hela sommaren och är inte riktigt ledig... Ibland kan jag känna ett sting av avundsjuka när jag ser mina kunder åka runt i fina kläder och upplever Österlen... Själv stolpar jag med min ömma kropp omkring i trädgårdskläder, (nåväl, shorts i alla fall denna sommar) och känner mig alldeles lagomt semesterfin, grävandes, vattnandes och ogräsrensandes sommaren igenom.. Vips så är den slut och jag undrar hur det gick till... 

För att påminna mig lite så har jag i alla fall fotat rätt flitigt så här kommer lite sommarbilder från min trädgård.. 

Aldrig har min Ghislaine de feligonde varit så blomrik! Den passar så bra till min faluröda vägg tillsammans med vit pipört och lite annat smått och gott.

Tjusningen med denna skönhet är ju att färgerna skiftar från orange knopp till nästan vitt. Härligt!!  

Min "flod" av stäppsalvia har prunkat.. Lägg märke till den blå mitt i. Så kan det gå när man tror att alla plantor är likadana, men det är faktiskt den som gör "stinget" i floden. Ibland kan det vara bra med misstag...

Vid parkeringen så har jag en vägg av armeringsnät full med några olika kaprifoler. I år har de också blommat hejdlöst...

Jag gillar klätterväxter... Kaprifol är en av mina favorit-sådana. Hyfsat pålitliga och kräver inte mycket skötsel som klematis och blåregn t ex för att komma med lite fägring... Passar mig utmärkt!

Jag är så tacksam att min Robinia 'Frisia' har överlevt dessa fasansfulla vintrar vi har haft! Några grenar torkar in, men jag håller tummarna att vi gjort "det värsta" nu och att den kan få växa till sig...

En liten vy från baksidan av min trädgård, "den hemliga"... I vintras låg armeringsmattan ner och jag såg till min förtvivlan att min klematis som växte på stolpen på fotot låg i "spänn". Jag fick en akut tanke av att "rädda" den och skulle bara lyfta mattan närmare, poff sa det och den gick av ända nerifrån... Suck och stön, vad skulle jag dit och göra? Men, under sena våren började det att spira en ny liten stängel nerifrån och jag blev så lycklig, så lycklig... Det är en klematis som heter 'Avantgarde' lite speciell i blomman och inte heller så lätt att få tag i, så det var därför det var extra jobbigt när jag klantade till det.. 

Lavendelgången in till lusthuset har varit alldeles fantastisk även den i år! Jag skulle försöka fota lite fjärilar när den blommade som bäst, men fick visst inte med annat än små humlor.. 

Mina klotrobinior har också vuxit till sig och blivit riktigt stora i sommar! Kul, för de är bara tre år och jag är så himla nöjd med dem! Ett bra träd som håller sig klotformat (jag klipper in det på våren) utan alltför mycket skötsel (dock bara i zon 1-2). 

Jag kan nog säga att min trädgård är uppdelad på två sätt. Dels en offentlig och dels en privat del. Den är även uppdelad i olika jordmåner. Området kring lusthuset har en gammal stenläggning under gräset så det är både relativt magert, väldränerat och ganska soligt. Här odlar jag torktåliga växter, som tål sol. I min privata del så är det helt andra förutsättningar. Här är det för det mesta halvskugga - skugga och det blir mer woodlandkänsla över planteringarna. Det är en ynnest att ha så varierande växtbetingelser och det är jag jättetacksam för. Inte minst då det är frågan om växtinköp, det passar mig som är "växtmissbrukare" (även om jag nu är under "själv"-behandling).. 

Det var det hele (som man säger på dansk) för idag och jag hoppas jag inte har tröttat ut er med mitt "växttjat", lovar att försöka börja bli flitigare att skriva nu när mörkret infinner sig tidigare och tidigare.. 

Kram till era alla därute och ha en härlig helg!
Carina

1 kommentar:

  1. Åhh så roligt att följa med på din växtvandring, allra helst som man känner igen en del från mitt besök !
    Så synd att klotrobiniorna inte går i zon 3 ... jag var sugen på att försöka !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera