torsdag 17 oktober 2013

Ett oförglömligt trädgårdsbesök på andra sidan sundet...

För en dryg månad sen så var jag och en väninna ute på en kort men intensiv resa över till Jylland. Den första dagen besökte vi en fantastiskt trädgård som många av er säkert känner igen från både böcker och bloggar. Jo, vi var faktiskt till Claus Dalby och hans otroliga trädgård!!! Som ni säkert förstår så var det mycket, mycket att ta in, och det är svårt att göra den här platsen rättvisa på bild, men ni får följa med på ett litet smakprov..


Det fantastiskt vackra huset har en central plats i trädgården som är långsmal och svagt sluttande. Var man än går så kan man ta nya vyer upp mot huset och få helt andra färgsättningar och upplevelser beroende på vart man befinner sig.. Detta är så fiffigt gjort för att trädgården är uppdelad i olika rum med idegranshäckar som delar in rummen, vilket gör att man inte upplever tomten som långsmal. Varje rum har ett eget uttryck och färgsättning.

Här syns tydligt vad jag menar. Jag står nu långt ner i trädgården och här dominerar det vita, gula tillsammans med fräscht limegrönt och grått. 

När man vänder sig om kan man se nästan ända ner till slutet av trädgården. Längst ner är det spaljerade Gleditsior 'Sunburst' som lyser upp med sin limegröna färg. Det är så snyggt så snyggt....

Det här är vyn uppifrån och ner i trädgården.. Det är så häftigt med alla växter, färger, strukturer och rumsbildning så jag kan inte se mig mätt... Det är så mycket och mäktigt att det är svårt att ta in allt.. 

"Lusthuset" är en annan vacker vy som jag fotade om och om igen... Den påminner om ett romerskt tempel och inredningen därinne är verkligen i min smak! Vackra krukor och urnor, möbler och statyer allt utsökt och noga utvalt! Framför lusthuset en vattenspegel. Ett lugnande element och en vacker plats att sitta vid. 

Det här är ett av Claus's växthus. Fantastiskt vackert med den portalliknande ingången vars form fortsätter in genom växthuset. Trappan har samma form och går igen i växthuset, raffinerat!

I vintras byggde Claus detta nya växthus. Det är ett hus att sitta och "hygge" sig i och är inrett med många fina detaljer... Utanför ännu fler krukor som inte visade tecken på att ha lidit i denna torra sommar...

Det här är en vy över "the sunken garden". Här ser ni även skogen som ramar in och skyddar trädgården till höger. Ja, som ni förstår så var det svårt att ta in allt, och svårt att åka därifrån... Kameran gick varm kan jag säga och det är inte lätt att välja ut bilder, men jag hoppas att ni har fått en liten härlig stund här hos mig och njutit av den här prakten.. Det behövs nu när hösten börjar göra sig alltmer påmind...

Nästa gång visar jag en helt annan trädgård från samma resa, så håll utkik!!!
Kram
Carina

3 kommentarer:

 1. Vad jag väntat på detta inlägg från dig vart ju så nyfiken när du berättade att du skulle dit!
  Jättefina bilder en helt underbar trädgård rena drömmen....måste nog upplevas kan jag tro.
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du har väntat... Tänkte jag skulle suga på karamellen lite och ta det när det är lite tråkigt ute.. Sen var det som sagt svårt att välja bilder... Det blev ju en massa kan du tro.. Det är rena drömmen att var där, jag lovar! Kram till dig!

  SvaraRadera
 3. Måste ha varit en helt fantastisk upplevelse av bilderna att döma!
  Må så gott!

  SvaraRadera