måndag 25 juni 2012

Englandsresan del 2, Sissinghurst Castle

Den som väntar på något gott... Nu kommer nästa bildserie från Englandsresan jag gjorde för någon vecka sedan. Dag två var det dags att besöka det omtalade slottet, Sissinghurst Castle. Trädgården anlades av Vita Sackville-West och hennes man Harold Nicholson på 1930-talet och numera förvaltas den av National Trust som håller den i toppskick och i parets anda. Trädgården är stor och innehåller många olika rum som delas av både häckar och murar. Den mest berömda delen är den vita trädgården som många hittat inspiration i. Det fanns också en stor rosenträdgård som innehöll många skönheter.

Genom den stora porten kommer man in i trädgården och lägg märke till rosen som klättrar på tegelväggen. Den var fantastisk!

Här är en närbild på skönheten. Den heter 'Meg' och passar otroligt bra till teglet. 

Detta är huset från andra sidan. Här har klätterväxterna kastat sig upp och det är ingen hejd på växtkraften!


Mittemot huset fanns ett utsiktstorn där man kan se hela trädgården och landskapet runtomkring. Tyvärr tog vi oss inte tid att gå upp i där, det får bli en annan gång!

Vackra tegelmurar delar in trädgården i flera olika rum. Lägg märke till siktlinjen som går genom de olika rummen!

Den här lilla söta rosen heter Rosa banksiae lutea och blommornas storlek är någonstans mellan 50-öring och 25-öring. 

Rosen på bilden var "to die for". En helt underbar lila färg och den doftade himmelskt! Tyvärr hittade vi inte något namn så den är oindentifierad... Tänk om den vore härdig här!!! 

En härlig kombination! Alliumbollarna stod så tätt att de bildade ett kulligt lila fluff. Det såg ut som det var Allium schubertii som är en större och lite glesare alliumboll med ett härligt formspråk. Färgen är dessutom lite diskretare än de mer vanliga 'Purple Sensation' och liknande. I trädgårdsbutiken sålde jag dessa allium-lökar förra hösten. Jag köper nog hem dem igen i höst för de var mycket populära!En del av rosträdgården ser ni här. Det fanns även olika perenner och pioner här. Romantiskt så det förslår!

Ännu en siktlinje från rosträdgården in till det stora trädgårdsrummet som ni sett på bilder ovan. 

Blomsterprakt i all ära, men en grön lugnande gång, det behövs mellan varven för kontrastens skull. Tänk om man hade dessa ytor... suck.. 

Denna sortens blomma är en Paris (inte staden alltså). Jag har aldrig sett en sådan här stor. Den var superläcker. Den fanns i flera av trädgårdarna vi besökte, så den måste vara populär. Jag har en mindre variant av den i min trädgård som jag uppskattar väldigt mycket! 

Nu är vi ute i den vilda delen av trädgården. Här växte fruktträd och ängarna var fulla av div blommor. Det enkla staketet var väldigt charmigt. Man har helt enkelt borrat hål i pinnar och låtit snöre få löpa igenom. En bra ide att ta efter!

Ja, vad säger man om detta vita blåregn... Man blir helt stum och bara njuter! Jag visste inte att blåregn doftar! Doften från detta vita var helt fantastiskt! 

Jag har försökt hitta en bra bild från den vita trädgården. Tyvärr var det inte allt som blommade nu när vi var där.  Den vita skira blomman till höger var en Orlaya grandiflora, blomsterkörvel, som finns som frö. Det stora buskaget till vänster tror jag var vitt nattljus om jag minns rätt...

Här är en bild från ett annat håll i den vita trädgården. Längst ut till vänster ser ni den stora honungsrosen som hade en miljard knoppar ungefär. Man kan bara tänka hur det måste se ut vi den här tiden! Helt fantastiskt förmodligen! Som ni ser blandas det vita med olika gröna och grå nyanser. Det var också mycket folk i den här trädgården hela tiden, så det var svårt att ta en bild bara på växter.....


Avslutar med en bedårande bild på dessa två klättrare. Den till vänster är en Clematis montana 'Majorie' och den till höger är en klätterhortensia. Under dessa växte olika sorters aklejor. 

Jag återkommer senare med de två andra trädgårdarna inom den närmaste tiden!

1 kommentar:

 1. Tack för att du visar så många fina bilder från England. Allting tycks bli stort och vackert i det engelska klimatet.
  Det vita blåregnet - wow!
  Håller med om den fantastiskt vackra onamnade rosen - To die for!

  Kram!
  Märit

  SvaraRadera