lördag 19 juli 2014

En härlig stund med underbar färg!!!

Här i veckan har vi haft besök av Jessika från Jeanne d'Arc Living som demonstrerade deras Vintage Paint (kalkfärg) som vi säljer i butiken.

Med denna färg kan du måla på de flesta saker inomhus. Trä (även lackade blanka ytor), metall, kakel, krukor, tyg och mycket mer. Finessen är att du inte behöver slipa och förbehandla det du vill måla, bara tvätta av ytan innan du sätter igång.

Kvällen var jättehärlig och vi kunde vara på vår stora gräsyta tack och lov! Vi fick många tips och "aha-upplevelser" som gjorde att vi blev sugna att sätta igång och måla diverse ting.


Någon ville testa på sin gamla soffa att måla på tyget, en annan ville göra om sitt kök och måla luckorna osv. Alla fick med sig några idéer hem.

En annan sak som är bra med denna färg är att den finns i små burkar på 1 dl för den som vill testa. Detta är även bra om man vill ha en effekt på något som man målat och som man vill göra mer "levande" med ytterligare en nyans. 

Den här krukan t ex har en grå grundfärg och sedan tog Jessika en svamp som hon blötte med lite vatten, doppade en liten del av svampen i en effektfärg, och vips så fick krukan ett helt annat utseende! Det är fantastiskt vad man kan åstadkomma på ingen tid alls!

Ljusstaken på bordet var från början svart, nu fick den en grå färg med fler nyanser som gör att den ser ut att vara äldre än den är. Ville man kunde man själv prova på träbitar för att se vad som händer när man blandar olika färger. Spännande! 

Färgen finns även i större burkar på 0,7 l och vaxet som man behandlar ytan för att göra färgen mer hållbar finns i svart, brun, vit och ofärgad. Vill man få en ytterligare dimension till sitt skapande finns det lite olika franska "dekaler" som man kan sätta på olika föremål som man sen "duttar" på lite färg så att de ser ut som om de suttit där för alltid. Schabloner med slingrande rankor har vi också i butiken för närvarande.

Det går också bra att försluta färgen med en ofärgad lack som är vattenbaserad för att få en tålig slityta som rekommenderas på t ex bordsskivor, golv och sådant som ska torkas av ständigt. 

Det är det bara fantasin som sätter gränser! Det är enkelt, går snabbt och det är väldigt fascinerande vad man kan åstadkomma  med denna färg på ingen tid alls! Inget förarbete och snabbt resultat! Helt i min smak! Blir det tokigt och fel, är det bara att måla över och ingen skada är skedd! Man får prova sig fram och när man väl har hittat sin egen teknik så är det så roligt!

Som ni vet så håller jag på med att göra om mitt kök med denna färg. Nu efter sommaren kommer jag att fortsätta med resten av köket, för nu går all min tid till butiken, vattna och försöka hålla efter i trädgården. Den första bilden visar min kökslucka som den blir efter några lager färg och två lager med ofärgad vax. Det är stor skillnad från lackad ek!!!

Jag önskar er alla en finfin helg!
Kram
Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar