onsdag 2 maj 2012

Trädgårdsbesök på magisk plats!

I veckan var jag med min lokala trädgårdsförening på studiebesök hos Ullspinneriet i Tommarp. Det är en väldigt fascinerande plats på många sätt. Dels är hela ullspinneriet intakt och har sin egen historia och dels har trädgården byggts upp genom många års slit av handkraft, till den speciella utformning den har idag. Mannen som byggt upp trädgården var mycket förtjust i sten och har byggt alla murar och dylikt genom åren. På bilden ovan kan man se hur han stoppat in små runda stenar i de gjutna betongstenarna och de återkommer på många ställen. Små sk "grottstenar" ligger utströdda i stenpartirabatten. Tyvärr var vi några dagar tidiga så tulpanerna hade inte hunnit slå ut. 
Tommarpsån rinner förbi gården och man har för hand grävt ut den och gjort små dammar och vattenfall i trädgården. Många stora träd planterades här. Bl a  katsuror, röd hassel, pilar förstås och en hel del barrväxter. 
Många terrasseringar har det blivit och från olika håll rinner bäcken. Längre upp finns stora uppdämningar och där är ljudet öronbedövande. 
Lägg märke till de vita runda stenarna som kantar längs bäcken. Det är skiffer som man hittat i bäcken som slipats av vattnet. Den här trädgården kan man besöka på egen hand under hela året. Idag sköts den av barn och barnbarn som lägger ner mycken tid och möda att hålla den i schack. Ett fantastiskt arbete! Jag kan verkligen rekommendera den, kanske i sällskap med en fikakorg! På hösten doftar nästan hela parken "kaka" av alla katsuror. Vi hoppas verkligen att denna plats kommer att vara tillgänglig under lång tid!

1 kommentar:

  1. Trodde att jag skickade en kommentar här i morse, men det verkar inte så - glömde väl att trycka på knappen, förstås!

    Spännande ställe. Dit kanske vi kan följas åt någon gång!?

    SvaraRadera