tisdag 19 februari 2013

Lundens fortskridande...

Så här i förkylningstider är det bra att ta sig tid att kolla på bilder och välja ut till bloggen. Det var länge sen jag var så här dålig, så om jag skriver konstigt idag så beror det på att huvet är fyllt till bredden av, ja, ni vet vad...

Här kommer i alla fall en till bildserie om lundens tillväxt.

Den här bilden är från hösten 2009. Jag har fortfarande inte börjat att lägga bark på gångarna. Titta gärna vad små mina ympade barrväxter är! I hörnet så skymtar man de limegröna bladen från en annorlunda platan, Platanus acerifolia 'Digitata'. Tyvärr så frös den sedan ner när vi hade den tuffa vintern 2009 och sedan även 2010. Men, den kommer nerifrån så det lär bli en buske så småningom..

Hösten 2010 har det vuxit på sig rejält här. Gångarna har en snyggare färg och det mesta har tagit sig bra.

Detta är ingången till lunden som sommaren 2010 fick pilstaket som ingång. Knopparna i vitt har jag själv gjort i keramik. Utanför på båda sidor växer flocknäva, den bästa marktäckaren som finns! Kolla även in stammen på hängpilen i bildens vänstra sida! 
Hösten 2011 blev det många vackra höstfärger i lunden. Det knallröda bladverket har en Ullungrönn, Sorbus 'Dodong', det gula som skymtar bakom är avenbokshäcken och de mörkgröna "kuddarna" är björngräs, Festuca gautieri, som verkar trivas bra här. En härlig färgsymfoni!

Här ser man ingången från insidan och ut. Den brunbladiga busken är en smällspirea, Physocarpus opulifolius 'Diable D'or som jag också tycker väldigt mycket om. Den kommer förmodligen att bli ganska stor här, men eftersom den står i halvskugga så tror jag inte den kommer att blomma särskilt mycket, så därför kommer jag att ta fram saxen till den så småningom. Hängpilen har tagit för sig ordentligt och den hänger ner rejält, även den kommer att tuktas och förhoppningsvis redan till hösten ska jag hamla den. Jag har sett exemplar som hamlats och blivit väldigt vackra. Så här går den när man planterar först och tänker sen... Det har jag gjort på flera ställen här i lunden, måste jag erkänna. Men, jag har en plan, tro mig... Framtiden får utvisa om den håller, ha ha...

Den här bilden är från i somras och här ser ni alla allium som poppat upp ur kullen. Häcken i bakgrunden är naverlönnen som vuxit på sig riktigt rejält. Fotbollen é mé...

En liten närbild på bollarna. Lägg också märke till hur mycket de små barrväxterna på stam blivit!


Här blommar stenpartiet som bäst! Det är en del sedum, kaukasiska fetblad och lite annat smått och gott. 

Det här gräset är sååå snyggt! Detta är en senhöstbild där vipporna riktigt lyser! I bilden ovanför är det också väldigt vackert med dess rätta gröna färg. Denna bild är alltså från i höstas. 

Här ser ni uteplatsen med plattor som jag lade i förra inlägget. Tyvärr syns inte möblerna för de är av tunt smide. Häggmispelhäcken lyser gult och den har vuxit på sig också. Vid ingången så växer två roliga benvedar.

De heter Euonymus phellomanus och blommorna är ljusrosa och bären är röd-orange som  hänger ner lite och ger växten ett väldigt stort skönhetsvärde tycker jag. Tyvärr så piskar hängpilen i den för tillfället, men det blir ju bättre då den blir hamlad.. 

Jag avslutar med denna bild som visar lunden bakom häcken och en del av butiksområdet. Detta är även från i höstas och man ser tydligt vad olika höstfärger det blir år från år. I år tyckte jag det brann inte lika i min trädgård som det brukar.. Nu ska jag återvända till sjuksängen, det här var en kraftansträngning, host, host. Måtte ni hålla er friska därute och låt det snart bli vår! 
Kram från en sjukling...

4 kommentarer:

 1. Tack för de fina bilderna. Krya på dig!/Kram Titti

  SvaraRadera
 2. Så roligt det är att se hur något vackert växer fram. Tack för att du visar alla de här fina bilderna med så många speciella växter!

  Sjuklingen får en stor kram och kryapådig-önskan från

  Märit

  SvaraRadera
 3. Här har det hänt mycket sedan jag sist besökte dig. Helt underbara bilder från din vackra skapelse.
  Stackars dig...hoppas du snart kryar på dig!
  Stor kram
  Randi

  SvaraRadera
 4. Tack så hemskt mycket! Ja, det blir sakta bättre, men herregud så seegt! Bra tid i och för sig att hålla sig inne i detta väder som inte gör en människa glad!! Måtte det bli våååår snart! Kram till er och tusen tack för omtanken!!! Randi, extra kul att höra från dig! Det var länge sen!

  SvaraRadera