tisdag 26 februari 2013

Växters inflytande på tillfrisknande...

När vi talar om utbrändhet och trädgård som en del i läkeprocessen så glömmer man ofta de små tingen för läkande själar... Jag tror absolut på teorin, men jag vill bara lyfta fram en liten reflektion på samma tema..
Jag har som sagt legat för ankar i 1,5 v nu i influensa och det finns nästan inte ett piller som jag tagit, örtavkok som jag druckit och vilat och bälgat vatten i kubik... Nu har jag nått ett tillstånd där jag inte kommer vidare.. Jag är urless på att ligga inne, uttråkad av att inte orka göra så mycket, vill ha luftombyte och det är nu! 

Sagt och gjort, jag är modig, jag vet... Idag tog jag saken i egna händer och vandrade ut, ja ni hörde rätt, jag vaaar ute, och målet var mitt kära växthus.. Mitt stöd i vinterrusket, mitt hopp om vår, mitt stöd för att orka med denna hemska årstid, ja, näst familjen och annat, mitt allllllt! Nu undrar ni om det slagit om rejält, men det jag vill komma till är att jag tror på växters läkande kraft! När jag kom in där, i min "fejksol-belysning" och kände att det var en behaglig värme därinne fast det var mulet ute, så blev jag så glad, så lycklig och tillfreds så alla livsandar tog tag i min kropp och ingav mig hopp och glädje (det är bara amen som fattas)... 

Jag klippte bort visset, vattnade och snackade med växterna och livet är plötsligt en stor förväntan på våren!!! 

Bilden ovan visar min Clematis armandii från förra året. Den blommar i jan-febr varje år med 4-5 cm stora blommor som doftar!!! Jag brukar kalla den för livselexiret när det är som jobbigast. I år blommar den inte för jag var tvungen att klippa tillbaka den för den håller på att invadera hela växthuset och tar massor med ljus... Men den växer redan så det knakar så nästa år så... 

En annan häftig växt är Tropaeolum tricolor som också blommar vintertid! Den är hur söt som helst, och är en knölväxt. Sommartid ska den inte ha något vatten alls och glömmas bort helt enkelt. På hösten kommer det sytrådar från knölen och då ska man börja vattna. Jag är så ledsen, för jag har vattnat ihjäl denna söting, ja, jag vet, det är jätteslarvigt och nonchalant och jag kommer inte att förlåta mig själv för det.. Men, jag kanske har tur att hitta en knöl till nånstans och då tvekar jag inte!!!

Allt känns mycket bättre när jag fått plocka och fixa till växterna därute, så mitt budskap till er alla är att oavsett hur mycket medicin som man stoppar i sig, så är välbefinnande och att få göra det som man älskar minst lika bra för tillfrisknande!!! Det tror jag stenhårt på!

Nu ska jag ta med mig detta i mina drömmar inatt och jag tror stenhårt på att jag är lite bättre imorrn!
Må ni hålla er friska därute!! Kram!

5 kommentarer:

 1. Skulle också tro att du blir bättre av att få må gott i ditt växthus! Synd att du vattnade ihjäl den där krassen!
  Visste faktiskt inte att den ska blomma på vintern! Eldkrassen, som är nära släkt, blommor ju om sommaren.

  Stor kryapådigkram från Uppsala!
  Märit

  SvaraRadera
 2. Visst mår man mycket bättre av att få pyssla med blommor och blad. Hoppas du kryar på dig snart!/ Kram Titti

  SvaraRadera
 3. HÄrligt att du fick en sån positiv energie där ute i växthuset.
  Hoppas du är snart på benen helt och hållet igen.
  Kul att du vill vara med i tävlingen, jag håller tummarna.
  Vi får höras av när vi kan träffas nästa vecka.
  Kram Gerda

  SvaraRadera
 4. Vilken underbar story! Tack för att du delar med dig. Jag håller verkligen med dig och hoppas du nu är på "G" igen.
  Kramis
  Randi

  SvaraRadera
 5. Hej Carina !
  Precis så där känner jag också när jag kommer ut i mitt växthus !!
  Jag saknar det något alldeles enormt under vintern och hoppas att såsongen börjar snart !
  Kram/Isa

  SvaraRadera